Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Het kliekjesidee van: ANITA WITZIER

Kijk hier hoe Anita een groente-omelet maakt met kliekjes uit haar keuken!

Soort kliekje Zuivel

Tip: INSPIRATIE VOOR KAAS 3

Kaas niet van het brood eten? Hier andere tips!


Het laatste restje van een stuk kaas, wat overgebleven geraspte kaas: op zoek naar een leuke bestemming voor de kaasrestjes in je koelkast?

 
  • Pannenkoeken met poedersuiker, stroop, spek en appel zijn lekker, maar heb je pannenkoeken met kaas al eens geprobeerd? Een uitstekende toevoeging aan je repertoire. Ook lekker om er nog aan toe te voegen: champignons of spinazie.
  • Of wat te denken van het toevoegen van je kaasrestje aan een omelet. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor een Frittata.
 

Op zoek naar meer kaastips? Kijk eens naar Inspiratie voor kaas 1 en Inspiratie voor kaas 2.

Soort kliekje Zuivel

Het kliekjesrecept van: LEEN

Slasaus

Ik gebruik het azijnvocht uit een bokaal augurken of zilveruutjes om mayonaisedressing te maken.

Soort kliekje Zuivel

Tip: INSPIRATIE VOOR KAAS 2

Geef je kaasrestje een nieuw leven!

Het laatste restje van een stuk kaas, wat overgebleven geraspte kaas: op zoek naar een leuke bestemming voor deze kaasrestjes in je koelkast?

 
  • Wanneer je hem smelt, krijgt zelfs de taaiste kaas weer alle grandeur! Voeg je kaasrestje toe aan een boterham met groente en leg deze onder de grill. Heerlijk!
  • Smelt een beetje overgebleven kaas (geraspt dan wel gesneden) door de soep. Het puntje op de i voor de soepkoker!
  • Of doe kaas door de aardappelpuree. Hmmm!
 

Op zoek naar meer kaastips? Kijk eens naar Inspiratie voor kaas 1 en Inspiratie voor kaas 3.

Soort kliekje Zuivel

Tip: INSPIRATIE VOOR KAAS 1

Voor wie kaas heeft gegeten van kaas.

Op zoek naar een leuke bestemming voor het restje kaas dat je in je koelkast vindt?

 
  • Het laatste overgebleven gedeelte van een stuk kaas waarvan de plakken niet meer zo lekker lijken, kun je nog wel prima raspen en daarna eventueel invriezen. Bijvoorbeeld heerlijk over een Italiaanse pastasaus.
  • Zit er schimmel op je kaas? Een zacht kaasje met een plekje schimmel kun je niet meer eten. Bij een harde kaas: schimmel ruim wegsnijden. De rest kun je wel nog gewoon eten.
 

Meer kaastips? Kijk eens naar Inspiratie voor kaas 2, en Inspiratie voor kaas 3.

Soort kliekje Zuivel

Tip: SAUS VOOR FRUITSALADE

Tip voor het opmaken van een restje vla

Een restje yoghurt hoef je zeker niet weg te gooien. Je kunt er nog van alles mee doen! Als toetje kun je yoghurt bijvoorbeeld met wat vanillesuiker omtoveren tot vanillesaus voor over een fruitsalade.

Bekijk ook eens deze andere yoghurt-tips: Marinade, Bloemkoolcurry, Tzatziki en Yoghurt opmaken.

Soort kliekje Zuivel

Recept: HARTIGE KAASTAARTJES

Maak taartjes van overgebleven kaas


Bekijk hier een filmpje
van het recept!

4 personen
ca 5 minuten + 25 minuten wachttijd


2 teentjes knoflook
olijfolie
2  eieren
175 ml melk
2 tl gladde mosterd
1 snufje grof zeezout
125 g restjes kaas (jong, belegen, of oud)
50 g feta
50 g noten
50 g olijven
2 tl cayennepeper
4 sneetjes (oud) volkoren- of maïsbrood met korst

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Pel en snipper de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook toe en fruit deze even. Klop de eieren los met de melk. Voeg de mosterd en het zeezout toe aan het eimengsel. Breng op smaak met wat versgemalen peper. Rasp de kaas. Verbrokkel de zachte kaas. Snijd de noten en olijven. Voeg de geraspte kaas, zachte kaas, noten, olijven en de cayennepeper toe. Snijd het brood in grove stukken, voeg toe en meng het geheel goed door met een spatel. Vet de bakvormpjes licht in met wat olijfolie. Schep het kaasmengsel in de vormpjes en bak de taartjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Blijven er wat feta, olijven en noten over? Hier kun je bijvoorbeeld nog een salade van maken.

Dit is een recept van 24kitchen. Voor meer lekkere recepten ga naar http://www.24kitchen.nl/

Soort kliekje Zuivel

Tip: YOGHURT BEWAREN

Lees hier tips voor het bewaren van Yoghurt.

Yoghurt is een beperkt houdbaar product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de THT-datum. Bewaar yoghurt in de koelkast op 4 graden. Yoghurt kun je geopend ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. Zure melkproducten zijn wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën. Zure producten zijn wel gevoelig voor bederf door gisten en schimmels.

Twijfel je of de yoghurt nog goed is? Kijk, ruik en proef de yoghurt om deze te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan yoghurt nog goed zijn. Het eten van yoghurt die een paar dagen over de datum is, brengt geen risico’s voor je gezondheid met zich mee.

Restje over? Beperk yoghurt niet tot het ontbijt of toetje. Een restje yoghurt kun je goed gebruiken voor een marinade, bloemkoolcurry, of tzatziki. Bekijk ook eens deze yoghurt-tips: Yoghurt opmaken, en Saus voor fruitsalade.

Soort kliekje Zuivel

Tip: KOKOSMELK BEWAREN

Hoe bewaar je kokosmelk het beste?

Heb je een restje kokosmelk? Giet het in een afsluitbaar bakje en bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Kokosmelk kun je beter niet in het blik bewaren, omdat het blik lastig af te sluiten is. Ook kan als het blik aan de binnenkant beschadigd is  roest of vuil in het eten terecht komen. Wil je het langer bewaren? Kokosmelk blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. Gebruik bijvoorbeeld een ijsklontjesvorm, zodat je de melk in porties kun bewaren en ontdooien.

Tip: Heb je niet zoveel kokosmelk nodig? Je kunt ook kokoscrème santen kopen. Dat is geconcentreerde kokosmelk die je met warm water oplost. Bekijk hier tips over wat je allemaal met je restje kokosmelk kunt maken. 

Soort kliekje Zuivel

Top
Laden