Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Het kliekjesrecept van: JAMES

Eierkoek met aarbei

Gebruik eierkoeken die niet meer vers zijn. Smeer de onderkant een laagje boter. Snij de aarbeien in stukjes en strooi vervolgens wat suiker eroverheen. Stop de eierkoeken 10 minuten in de oven op 180 graden. Smullen maar!

Soort kliekje Brood

Het kliekjesrecept van: GEROOSTERD BROOD MET OLIJVENCRÈME

Oud brood of olijven over? Probeer dit recept!

1/2 citroen
2 eetlepels geschaafde amandelen
1 kleine augurk of 1/2 eetlepel kappertjes
8 zwarte olijven zonder pit
1/2 eetlepel olijfolie
2 sneden (oud) brood

Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil. Hak de amandelen fijn en pureer ze met de augurk, de olijven en de olie tot een smeuïg geheel. Gebruik daarvoor de keukenmachine of een staafmixer. Maak het mengsel op smaak met geraspte citroenschil en een drup citroensap. Rooster het brood en besmeer het met dit mengsel.

Voedingswaarde per persoon: 170 kcal, 5 g eiwit, 8 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet, 15 g koolhydraten, 4 g vezel, 0 g groente


Tip: Gebruik eventueel een lepel hele amandelen of vervang de amandelen door hazelnoten.

Tip: De rest van de citroen kun je nog 3 dagen in de koelkast bewaren in een plastic zakje. Of vries het citroensap en de in stukjes gesneden citroenschil in.

Soort kliekje Brood

Het kliekjesrecept van: JUDITH

Croutons van oud brood

Heb je (stok)brood over, maak er croutons van.
Snij het brood in stukjes. Doe er olie en kruiden of knoflook overheen.
Daarna op een bakplaat in de oven.
15 min op 200 graden en de croutons zijn klaar.
Heerlijk over de sla.


Soort kliekje Brood

Recept: PIZZA VAN OUD BROOD

Oud brood, champignons of pastasaus over? Maak een pizza!

6 sneetjes (oud) volkorenbrood
1 dunne prei
2 theelepels gedroogde Italiaanse keukenkruiden
1 kleine pot (restje) pastasaus of gepureerde tomaat
150 gram champignons
1 blikje sardientjes
50 gram geraspte belegen 30+ kaas

Warm de oven voor op 220˚ C. Snijd de korsten van het brood. Beleg een bakblik met het brood. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen. Meng de prei en de Italiaanse keukenkruiden door de pastasaus. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Laat de sardientjes op keukenpapier uitlekken. Halveer ze en verwijder de graatjes. Bestrijk het brood met de saus en verdeel de champignons en de sardientjes erover heen. Strooi er de kaas over. Bak de pizza in ca. 10 minuten gaar en knapperig.

Voedingswaarde per persoon: 530 kcal, 36 g eiwit, 19 g vet, waarvan 6 g verzadigd vet, 49 g koolhydraten, 8 g vezel, 150 g groente

Tip: Maak zelf een spaghettisaus van een uitje gefruit in een lepel olie, 300 gram rijpe tomaten, peper, oregano en een beetje zout.
Tip: Gebruik de rest van het bakje champignons in een soep, saus of vleesgerecht.

Soort kliekje Brood

Het kliekjesrecept van: MIRANDA LA

Pangrattato

Vijf minuten werk en je pastabeleving zal nooit meer hetzelfde zijn: pangrattato is een Siciliaans bijgerecht, gemaakt van brood van gisteren, ook wel de "armeluis' parmazaan".

Maak pasta op jouw manier (*vlees, vis, veg, met/zonder saus, doe je ding).
Rooster een paar (bruine) boterhammen. Verkruimel ze in een plastic zakje. Giet er een royale scheut olijfolie bij, geperste knoflooktenen en (zee)zout (*optioneel: gemalen chili, ansjovis).
Kneed het zakje zodat alles mengt. Bak de pangrattato een paar minuten in een koekenpan.
Schep over/door je pasta.

*Pasta-pangrattato is al lekker met alleen wat citroenrasp en olijfolie.

Soort kliekje Brood

Het kliekjesrecept van: MARTHA VAN MIERLO

Kleine wentelteefjes van stok brood

Je heb voor een feestje veel stokbrood gesneden en nu is er veel over. Dan meng je melk, kaneel en eieren en suiker in een kom.
Leg een stokbroodje in het mengel en bak het vervolgens in de koekenpan.

Soort kliekje Brood

Tip: BROOD BEWAREN

Wat te doen met oud brood?

Door goed om te gaan met brood, kun je er langer van genieten. Brood is gemakkelijk langer vers te houden en vaak nog goed te gebruiken in maaltijden. Zonde om niet op te eten dus! Wist je dat mensen die brood invriezen, minder ervan weggooien en ook minder vaak brood kopen?

Broodnodige tips:

  • Elke dag vers brood? Vries het brood in direct na aankoop

  • Bewaar brood in een plastic zak die je goed kunt afsluiten en gebruik bij voorkeur een broodtrommel.

  • Ontdooi dagelijks alleen de boterhammen die je daadwerkelijk gaat eten.

  • Koop niet meer dan je nodig hebt. Koop 2 halfjes in plaats van een heel brood, zodat je het gemakkelijk kunt bewaren en invriezen.

  • Gebruik een broodrooster of tosti-ijzer, zodat je oud brood kunt toasten. 


Of het nu gaat om stokbrood, afbakbroodjes of gewoon brood, je kunt het vaak nog goed omtoveren tot een nieuw gerecht. Bekijk hier, hier en hier tips!

Soort kliekje Brood

Tip: OUD BROOD TIPS (DEEL 1)

Oud brood = goud brood!

Inspiratie voor een sneetje oud brood nodig? Je kunt oud brood nog prima gebruiken. Hieronder twee tips:

  • Snijd van een broodje het kapje af en vul het vervolgens met ragout, geroerbakte groenten, een restje vleeswaren of gebakken champignons.

  • Rooster het brood, bestrijk het met een half knoflookteentje en snijd het daarna in reepjes. Een heerlijk voorafje.

Kijk voor meer oud brood-tips eens naar Oud brood tips (deel 2), Oud brood tips (deel 3) en Oud brood tips (deel 4).

Soort kliekje Brood

Tip: OUD BROOD TIPS (DEEL 2)

Lees hier nog meer oud brood-tips!

Inspiratie voor een kapje oud brood nodig? Je kunt oud brood nog prima gebruiken. Hieronder twee tips:
 

  • Snijdt de korst van het brood en rol het brood wat dunner uit. Daarna In ingevette muffinvormpjes duwen en krokant bakken.
  • Wat ouder brood smaakt nog prima bij de soep of bij een gebakken ei.


Kijk voor meer oud brood-tips eens naar Oud brood tips (deel 1),  Oud brood tips (deel 3) en Oud brood tips (deel 4).

Soort kliekje Brood

Tip: OUD BROOD TIPS (DEEL 3)

Wat kun je in de keuken nog allemaal met oud brood?

Inspiratie voor een kapje oud brood nodig? Je kunt oud brood nog prima gebruiken. Hieronder twee tips:
 

  • Week je oude brood in melk of water en kneed het door gehakt. Dit geeft je gehakt een nieuwe culinaire dimensie.

  • Snijd oud brood in blokjes en bak deze met kruiden in een beetje olie. Deze blokjes kun je als croutons over een salade strooien of in je soep doen.
     

Kijk voor meer oud brood-tips eens naar Oud brood tips (deel 1), Oud brood tips (deel 2) en Oud brood tips (deel 4).
 

Soort kliekje Brood

Top
Laden