Terug

FEITEN VERSPILLING

  • De totale hoeveelheid verspilling in Nederland lag in 2013 tussen 1,8 en 2,7 miljoen ton.
     
  • Consumenten verspillen 0,8 miljard kilo per jaar.
     
  • Huishoudens kopen 368 kilogram per inwoner per jaar aan vast voedsel. 
    19 kilogram valt  onder onvermijdbaar voedselverlies, de overige 349
    kilogram is gewoon eetbaar.
     
  • Zo'n 14% van het eetbare voedsel wordt verspild, jaarlijks 47 kilo per inwoner
    en per huishouden zo'n 105 kilo.
     
  • De Nederlandse consument gooit ongeveer voor 2,5 miljard euro aan
    eetbaar voedsel per jaar weg.
     
  • Dat is jaarlijks zo’n € 340,- euro per huishouden. Per persoon ruim € 150,-.
     
  • Eenpersoonshuishoudens, gezinnen met (jonge) kinderen en jongeren
    onder 25 jaar verspillen relatief het meest.
     
  • We denken minder te verspillen dan gemiddeld. Iedere dag een beetje weggooien, 
    loopt echter uiteindelijk over een jaar behoorlijk op.
     
  • Voedselverspilling is belastend voor het milieu. Het kost energie en grondstoffen 
    om voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en
    eventueel te bereiden. 
     
  • Voedselresten van consumenten zijn moeilijk terug te winnen en weer hoogwaardig
    in te zetten omdat ze gemengd zijn met overig vuilnis. Bijna 90% van het weggegooide
    voedsel komt terecht in de grote berg huishoudelijk restafval en wordt verbrand.

Meer weten? Bekijk de Factsheet Voedselverspilling door consumenten, van het Voedingscentrum.