Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

receptinspiratie voor kliekjes, voor en door jou

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Recept: CURRY MET BLOEMKOOL

Bloemkool over? Probeer dit gerecht!

1 ui
1 teentje knoflook
1 restje bloemkool
1 eetlepel olie
ca. 1 eetlepel currypasta (pot)
1 dl groentebouillon
1 klein blik kidneybonen
½ eetlepel maïzena
½ dl halfvolle yoghurt
6 takjes koriander

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd klein. Snijd de bloemkoolroosjes van de stronk en was ze. Verhit de olie en fruit hierin de ui, de knoflook en de currypasta zacht. Voeg de bloemkool toe met de bouillon en stoof de bloemkool in ca. 6 minuten bijna gaar. Voeg de uitgelekte kidneybonen toe en warm ze mee. Roer de maïzena door de yoghurt en voeg de yoghurt al roerend toe aan de rest. Laat het gerecht nog een paar minuten sudderen. Breng het op smaak met peper en de kleingesneden koriander.

Voedingswaarde per persoon: 260 kcal, 14 g eiwit, 8 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 26 g koolhydraten, 15 g vezel, 250 g groente

Tips: De stronk van de bloemkool kun je natuurlijk ook in dit gerecht verwerken. Een pot currypasta is in de koelkast 2 maanden houdbaar.

Soort kliekje Groenten

Recept: PITTIGE SALADE VAN ANDIJVIE

Stamppot gemaakt en andijvie over? In een salade komt deze goed tot zijn recht!

4 ansjovisfilets (blikje)
1/2 gedroogd pepertje
1/2 teentje knoflook
1 eetlepel azijn
1 theelepel suiker
1 eetlepel olie
1 tomaat
1 restje andijvie (ca. 300 gram)

Snijd de ansjovis in stukjes. Verkruimel het stukje peper boven de ansjovisstukjes. Pers de knoflook er boven uit en prak dit met een vork tot een pasta. Roer er 1 eetlepel water, de azijn, de suiker en de olie door tot een pittige saus is ontstaan. Maak de tomaat schoon en snijd hem in parten. Was de andijvie en laat de groente goed uitlekken. Snijd de andijvie in smalle repen. Meng er de parten tomaat en het sausje door.

Voedingswaarde per persoon: 100 kcal, 4 g eiwit, 7 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet, 4 g koolhydraten, 3 g vezel, 150 g groente

Tip: Lekker met een ongepaneerde varkensschnitzel en aardappelen.
Tip: De rest van de ansjovisfiletjes kun je in een schaaltje met de olie nog 3 dagen bewaren in de koelkast. Verwerk de ansjovis bijvoorbeeld door een pastasaus.
Tip: Vervang de andijvie door roosjes kort gekookte broccoli of bloemkool.

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesrecept van: SHARI

Pizza wrap

Het is een wrap met tomatensaus,salami,kippenvleugeltjes,champignons en gerasperd kaas

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: INGA

Verrassende pompoensoep

Ingrediënten: pompoen, ui, knoflook, olie/boter, restjes uit de koelkast.
Benodigdheden: staafmixer of blender of aardappelstamper.

Hak de pompoen met schil en al in stukken.
Fruit twee uien en een paar tenen knoflook. Gooi de pompoen erbij en doe er bouillonpoeder en een beker water bij. Kook op een middelmatig vuur.
Kijk of er nog restjes zijn: aardappel, restje sla, oud brood, bonen, wortels, linzen, rijst, yoghurt ... maakt niet uit! Gooi erbij en laat meekoken.

Pureer tot dikke gladde massa. Voeg water bij tot gewenste dikte.
Extra: Breng evt. op smaak met wat gember, kokos, slagroom, chilisaus, peper/zout.

Soort kliekje Groenten

Tip: PESTO BEWAREN

Hoe bewaar je pesto het best?

Een gesloten potje pesto kun je in de voorraadkast bewaren. Een geopend potje blijft langer goed in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel, om te voorkomen dat er bacteriën en schimmels in gaan groeien. Pesto kun je goed invriezen, bijvoorbeeld in een plastic zakje of in een ijsblokjesvorm.

Maar je kunt pesto ook goed zelf maken. Het Italiaanse woord ‘pesto’ betekent ‘pletten’ en komt voort uit het pletten van de ingrediënten. De verse pesto moet wel goed afgesloten zijn. Om de houdbaarheid te verlengen kun je een laagje olijfolie op de pestosaus schenken. Zorg er wel voor dat het glas van het potje schoon en droog is. Verse pesto houd je tot 4 dagen goed in de koelkast.

Tip: Een restje pesto is ook heerlijk op brood, door de pasta of lekker als dressing door een salade!

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesrecept van: CATHARINA

Zuurkoolstamppot: restjes met twist.

Kliekjes zuurkoolstamppot over?

Nodig :
- Zuurkoolstamppot-kliek.
- Ham of cervelaat (net wat je in huis hebt)
- Ananas uit blik of appel (net wat je in huis hebt)
- Restje kaas

Vet een ovenschaal in met boter en verwarm de oven tot 200 graden. Snij blokjes ananas (of appel) en snij ham (of cervelaat) in reepjes. Voeg het fruit en de gesneden vleeswaar toe en dek dit geheel af met (restjes) kaas.

Ongeveer 20 minuten in de oven en je hebt een heerlijk gerecht!
Het lekkerste wordt het met de ananas en ham, maar wees creatief met wat je nog hebt!

Soort kliekje Aardappelen

Tip: KOELKAST INDELEN

Organiseer je koelkast op houdbaarheid

Zet jij wat op moet vooraan in de koelkast? Organiseer je koelkast eens op houdbaarheid. Gebruik het systeem ‘first in, first out’ voor je koelkast en voorraadkast. Of maak een ‘eet me eerst’ doos voor producten die op moeten. Je zult zien dat je minder gaat verspillen!

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesrecept van: CHIARA

Op het brood!

Al mijn restjes worden broodbeleg. Deze week bijvoorbeeld:
- Kliekje 1: Gele curry
Niets meer aan doen; eventueel klein snijden/staafmixen. Erg lekker op brood.
- Kliekje 2: Rode saus
Lekkere combinatie met een tosti of een boterham met salami, maar kan ook goed los.
- Kliekje 3: Kip/pesto/broccoli
Even de staafmixer erin. Eventueel onder de oude kaas. (mocht je ook nog pecorino o.i.d. over hebben)

In principe alle (buitenlandse) recepten die een sausje hebben kunnen prima op het brood.

Soort kliekje Groenten

Recept: PIZZA VAN BLOEMKOOL

Een pizzabodem van bloemkool?? Probeer het!

Wat doe je met een halve bloemkool? De bloemkoolpizza is een gouden tip. Rasp of hak de bloemkool fijn in een keukenmachine en meng er een ei en een handje geraspte kaas doorheen. Smeer het mengsel uit over een bakplaat en bak het 15 minuten op 180C. Daarna kun je pizzabodem beleggen met wat je maar wilt!



Nog steeds bloemkool over na het maken van dit gerecht? Probeer eens deze bloemkoolcurry!

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesrecept van: NANO

Gefrituurde aardappelschillen (potato skins)

Was en droog de aardappelschillen die je overhoudt na het piepers jassen voor het avondeten. Haal de schillen die groen zijn of met wortels eraan, eruit (die worden niet lekker). Frituur de schillen een minuut of 5. Je kunt zelf even kijken of je ze iets bruiner wilt: dan nog ongeveer een minuutje langer frituren. Op keukenpapier laten uitlekken en kruiden met paprikapoeder en zout. Eet smakelijk van deze snack!

Soort kliekje Aardappelen

Top
Laden