Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Het kliekjesrecept van: SHARI

Pizza wrap

Het is een wrap met tomatensaus,salami,kippenvleugeltjes,champignons en gerasperd kaas

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: SANDRA GEERS

Macaroni met ham en kaas

2-3 hardgekookte eieren, restje kaas, hamblokjes, 1/2 pak droge (volkoren) macaroni.
Kook de macaroni naar smaak, rasp de kaas, snij het ei in kleine blokjes. Giet de macaroni af, voeg het ei, de kaas en de ham toe. Blijf roeren tot de kaas draderig wordt. Dan uitserveren.

Soort kliekje Vlees/vis

Tip: VLEES: BEWAARTIP

Bak of braad vlees om het langer te kunnen bewaren.

Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Bak of braad het en je kunt het nog twee dagen goed houden in de koelkast.

Soort kliekje Vlees/vis

Recept: BLT SANDWICH

Sandwich met bacon, sla en tomaat

Voor 1 persoon:
2 flinke boterhammen, wit
2 plakken kwaliteitsbacon, iets dikker gesneden
½ rijpe tomaat, in plakken
2 crunchy slabladen (frisee of ijsberg)
1 eetlepel mayonaise


BLT is de afkorting van het populairste sandwichbeleg in de Verenigde Staten: Bacon, Lettuce and Tomato.

Gril de baconplakken op de plaat of in een grilpan knapperig goudbruin. Rooster de boterhammen en besmeer ze met mayonaise. Beleg één boterham met sla, tomatenplakken en bacon en dek af met de andere boterham. Eet je geen bacon? Dan maak je toch gewoon een CLT met gebakken Chorizo, een TLT met Turkey (kalkoenfilet) of een SLT met warme Salami (halal). Echt heel lekker is de BLAT; een BLT met een paar schijven rijpe Avocado ertussen.

Ook een lekkere manier om oud brood weg te werken.

Tip! Maak de mayonaise lekker pittig met een lik mosterd, mierikswortel of wasabipasta.

Dit is een recept uit Het nieuwe kliekjesboek (Puck Kerkhoven 2014)

Soort kliekje Vlees/vis

Recept: RUNDVLEES MET PITTIGE SAUS

Een goede bestemming voor een half blikje tomatenblokjes.

1 ui
1 teentje knoflook
stukje gemberwortel
1/2 Spaanse peper
2 eetlepels olie
2 theelepels garam masala of kerriepoeder
1/2 blikje tomatenblokjes
150 gram bieflap

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd deze klein. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Verwijder de pitjes uit het pepertje en hak het pepertje klein. Verwarm 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de gember, de peper en de garam masala toe. Voeg de tomatenblokjes met vocht toe en 1/2 dl water en laat de saus zacht sudderen. Snijd de bieflap in smalle reepjes en bestrooi ze met peper en zout. Bak het vlees in de rest van de hete olie bruin. Schep het vlees op de saus.

Voedingswaarde per persoon: 220 kcal, 18 g eiwit, 13 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 7 g koolhydraten, 1 g vezel, 100 g groente

Tip: lekker met bleekselderij en zilvervliesrijst.

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: MARGREET

Groenten pannenkoek

Maak een pannenkoek beslag en doe daar de over gebleven groenten, fijn gesneden, doorheen.
Bak in olijf of cocos olie en eet het , opgerold, met wat rest vlees

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: MARISKA GARCIA OTERO

Broodje draadjesvlees

Kliekje Draadjesvlees (sudder vlees) opwarmen en in kleine stukjes maken. Smeer een ciabatta broodje in met een beetje mosterd en doe er het draadjesvlees op met jus en vervolgens zilveruitjes, gesneden augurk en ijsbergsla. Eet smakelijk!

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: ANNE

Roerei/omelet van overgebleven ei/eiwit/eigeel

Heb je ei over na het paneren of maken van gebak? Roer er wat zout/peper/kruiden doorheen en bak het op tot roerei of omelet. Kun je mooi opeten terwijl je wacht op het gebak of het vlees.

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: INE

rijst met prutjes

Rest kalkoenrollade en champignonsaus. Rollade in stukjes snijden, restjes groente met rollade en saus vermengen. Rijst koken, en ermee vermengen. Eet smakelijk.

Soort kliekje Vlees/vis

Het kliekjesrecept van: MARK

Gourmet pasta

Men neme wat voorgegaarde mini-vleesjes die over waren van een keertje Tepan Yaki of Gourmet (3 slavinkjes, 2 hamburgertjes en 2 worstjes). Men doet deze in een blender, voegt er een halve pot overgebleven pastasaus bij en zet de blender aan voor een kleine minuut. De inhoud van de blender in een koekenpan gieten en alvast op laag vuur zetten.

Daarna wat macaroni koken, afgieten en dan toevoegen aan het mengelmoesje. Beetje doorscheppen en smullen maar.

Soort kliekje Vlees/vis

Top
Laden