Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Recept: YOGHURT OPMAKEN

Haal alles uit een pak yoghurt

Met deze handige truc haal je zelfs de laatste druppel uit een pak yoghurt of vla. En het scheelt ook nog eens ruimte in je prullenbak. Bekijk hieronder het filmpje van Hoezo50kilo:

 

Soort kliekje Zuivel

Recept: FRITTATA MET SPAGHETTI

Eindbestemming voor restje spaghetti

Lunchgerecht voor 2 personen:
kliekje spaghetti, ongeveer 100 gram
3 à 4 eieren
peper en zout
1 rijpe tomaat
halve rode peper, ragfijn gesneden
10 blaadjes basilicum, gesneden
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels flinters Parmezaanse kaas

Frittata is een soort hoge omelet waarbij alle ingrediënten, ook de pasta, door het ei heen gemengd worden.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren met 1 eetlepel water los met peper en zout. Halveer de tomaat, verwijder zaad en sap en snij het tomatenvlees in kleine stukjes. Meng de rode peper, tomatenstukjes, spaghetti en basilicum door het ei.
Verwarm de olie in een pan met antiaanbaklaag, stort de ei-spaghettimassa hierin en beweeg de pan een beetje heen en weer. Bak het geheel heel langzaam op een klein vuurtje. Als de randen aan de bovenkant stollen, de kaas eroverheen strooien. Laat de frittata in een vuurvaste schaal glijden en zet die even in de hete oven, tot de kaas is gesmolten en goudbruin kleurt. Prik met een satéprikker in het ei. Komt de prikker er droog uit, dan is je frittata klaar. Garneer met mooie toefjes basilicum. Eet er een frisse tomatensalade en versgebakken ciabatta bij. Lekker met een glas rode chianti.

Tip! Je kan hier van alles in kwijt; restjes champignons, garnalen, ham, mozzarella, paprika, stukjes gegrilde kip, een schepje pastasaus. De mogelijkheden zijn oneindig. Heb je eieren over na het maken van de omelet? Die kun je bijvoorbeeld prima verwerken in bami of nasi.

Dit is een recept uit Het nieuwe kliekjesboek (Puck Kerkhoven 2014)

Soort kliekje Pasta

Recept: ZOET PASTATOETJE

Maak een lekker toetje van een pastakliekje

Restje gekookte pasta
Rozijnen
Ei
Boter
Melk
Suiker

Pasta is echt zoiets waar je makkelijk teveel van kookt. Het help al veel om pasta af te wegen per persoon voor je gaat koken. Heb je toch nog wat over, maar er de volgende dag een verrassend toetje van. Komt -ie:

Smelt de boter met suiker in een pannetje. Als het helemaal vloeibaar is roer je er wat rozijnen en de pasta doorheen. Mix het eitje met een scheutje melk en een klein beetje suiker. Doe alles in een overschaal(tje) en bak het op 180°C goudbruin. Lekker joh!

Dit is een recept uit Koken met restjes is leuk! (Daisy Scholte & Jill Overmaat 2015)

Soort kliekje Zuivel

Recept: CROUTONS

Maak croutons van oud brood

Croutons geven elke salade of soep een luxe uitstraling en een lekker knapperig accent. Toch zijn het maar ‘gewoon’ gebakken blokjes oud brood. Je kunt ze makkelijk zelf maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij oud brood in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Besprenkel rijkelijk met olijfolie, meng goed en laat even intrekken. Spreid de broodblokjes uit op de bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten knapperig goudbruin in de oven. Schep de blokjes regelmatig om, zodat ze aan alle kanten kleuren.
Heb je geen oven? Bakken in een antiaanbakkoekenpan lukt ook prima. Voeg voor knoflookcroutons een geperst teentje knoflook toe aan de olijfolie.

Bewaartip! Vries blokjes brood in. Altijd handig om op voorraad te hebben. Je tovert in een handomdraai verse croutons op tafel. Ontdooien is niet nodig, alleen even besprenkelen met olie en bakken in de oven.

Dit is een recept uit Het nieuwe kliekjesboek (Puck Kerkhoven 2014)

Soort kliekje Brood

Recept: POMPOENPIZZA

Pompoen over? Maak er een pizza van!

Stuk pompoen
Bloem
Eiwit
Parmezaanse kaas

Schil de pompoen, verwijder de pitjes (en leg die te drogen voor een andere keer) en rasp de pompoen fijn. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de pompoen. Mix de pompoenrasp met een beetje eiwit en fijne parmezaanse kaas. Het beslag moet nat zijn, maar niet vanzelf uitlopen als het op de bakplaat ligt. Is het toch te nat, doe er dan een beetje bloem bij.

Verdeel het beslag als een pizzabodem op een bakplaat met bakpapier en bak de bodem 20 minuten op 200°C. Draai de bodem om en beleg hem met groenterestjes, mozarella en pijnboompitten. Bak de pizza nog een 25 minuten op 200°C. Serveer de pompoenpizza met rucola.

Het eigeel dat je overhoudt bewaar je in een bakje met water twee dagen in de koelkast.

Dit is een recept uit Koken met restjes is leuk! (Daisy Scholte & Jill Overmaat 2015)

 

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesidee van: KARIN LUITEN

7 tips voor gerechten met een kliekje gegrilde groenten!

Soort kliekje Groenten

Recept: ZOETE & SPICY APPELCOMPOTE

Maak compote van overgebleven appels


Bekijk hier een filmpje
van het recept!

4 personen
15 minuten


Basis appelcompote:
500 g zoetzure appels, zoals Goudrenet, Elstar of Jonagold
2 el suiker, rietsuiker of honing
1  kaneelstokje


Spicy appelcompote :
10  zwarte peperkorrels
2  steranijs
2 cm verse gemberwortel
1  sinaasappel of mandarijn


Basis appelcompote
Schil en snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appelpartjes in blokjes. Zet de appels op in een pan met een bodempje water, suiker en het kaneelstokje. Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote (wil je de spicy compote maken, sla dan deze laatste stap van circa 10 minuten stoven over en ga verder met het kopje spicy appelcompote)

Spicy appelcompote
Vijzel de peperkorrels en de steranijs fijn. Schil met een dunschiller de schil van de sinaasappel. Schil en rasp de gember fijn. Voeg de gevijzelde specerijen, gember sinaasappelschil en het sap van de sinaasappel toe aan de pan met appels. Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote. Verwijder het kaneelstokje en de sinaasappelschillen.

Bewaartip: je kunt de appelcompote circa 2 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren.

Na het maken van dit recept nog steeds appels over? Maak er appelbollen van of verwerk ze in een smoothie of salade!

Dit is een recept van 24kitchen. Voor meer lekkere recepten ga naar http://www.24kitchen.nl/

Soort kliekje Fruit

Het kliekjesidee van: ANITA WITZIER

Kijk hier hoe Anita een groente-omelet maakt met kliekjes uit haar keuken!

Soort kliekje Zuivel

Het kliekjesidee van: JESSICA MENDELS

Jessica Mendels laat zien hoe je paneermeel kunt maken van oud brood!

Soort kliekje Groenten

Het kliekjesidee van: CATO CHEFT 'T

Een muzikaal kliekjesrecept voor een frittata met spinazie, linzen en gehakt!

Soort kliekje Groenten

Top
Laden