Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Tip: SAPPEN & DRANKEN: TIPS 1

Is het glas halfvol of halfleeg?

Van halfvolle pakken vruchtensap tot een restje thee of koffie: wat kun je hier nog voor creatieve dingen mee doen?

 
  • Roer een restje vruchtensap met vers fruit door de yoghurt. Een lekkere smaakmaker!

  • Heb je thee over? Koud is het ook zeer de moeite waard. In dit recept wordt uitgelegd hoe je IJsthee maakt.

  • Koffie over? Laat de koffie koud worden en gebruik als heerlijk sausje over vanille-ijs.

 

Meer inspiratie voor sappen of dranken kun je vinden in Sappen & dranken: tips 2.

 

Soort kliekje Fruit

Tip: SAPPEN & DRANKEN: TIPS 2

Meer tips voor het bewaren van sappen en dranken.

Van halfvolle pakken vruchtensap tot een restje thee of koffie: wat kun je hier nog voor creatieve dingen mee doen?

 
  • Tover je vruchtensap om tot een chique drankje. Leng het sap aan met koolzuurhoudend bronwater en versier vervolgens met een schijf sinaasappel of citroen.

  • Of verwerk vruchtensap in een fruitsmoothie. Zie bijvoorbeeld dit recept voor een Aardbeiensmoothie.

  • Vruchtensap kun je trouwens ook invriezen in een ijvormpje!

 

Meer inspiratie voor sappen of dranken kun je vinden in Sappen & dranken: tips 1.

 

Soort kliekje Fruit

Recept: IJSTHEE

Maak je eigen ijsthee!

Voor 4 glazen:
Het restje thee dat je nog in huis hebt, of 2 theezakjes naar keuze (bijv. Rooibos met kaneel of citroen)
1/2 sinaasappel
2 theelepeltjes suiker, honing of een beetje zoetstof
6 ijsblokjes

Breng 8 dl water aan de kook en laat hierin de theezakjes 10 minuten trekken, of gebruik thee die je nog over hebt. Boen de sinaasappel goed schoon. Snijd de sinaasappel in plakken. Doe de plakken sinaasappel in de thee en laat de thee afkoelen. Laat de thee in de koelkast goed koud worden. Verwijder de plakken sinaasappel. Maak de thee op smaak met wat suiker, honing of zoetstof. Sla de ijsblokjes in een schone theedoek tot gruis en verdeel het gruis over 4 glazen. Schenk de ijsthee erover.

Voedingswaarde per glas: 10 kcal, 0 g eiwit, 0 g vet, waarvan 0 g verzadigd vet, 2 g koolhydraten, 0 g vezel, 0 g groente

Soort kliekje Fruit

Tip: HANGENDE BANANEN

Tip om je bananen langer te bewaren.

Als je bananen ophangt rijpen ze gelijkmatiger en krijgen ze minder snel donkere plekken. 

En het ziet er ook nog eens leuk uit!

Soort kliekje Fruit

Het kliekjesrecept van: GEDROOGDE TOMAATJES

Over gedroogde tomaatjes

Tomaten die overrijp zijn kruiden en drogen. Deze zijn zo los te eten, of op toastjes, of al garnering voor een gerecht.

Soort kliekje Fruit

Het kliekjesrecept van: MIRANDA LA

Vanillestokje to the max - cola-tic

Als je een vanillestokje met een mesje of lepel hebt ontdaan van de zachte binnenkant, gooi dan het 'lege' stokje niet weg.
Een tip die je misschien al kent:
het stokje in een goed afgesloten potje met suiker doen - en gebruiken als vanillesuiker.

Een veel leukere tip:
Doe het stokje in een halve fles vodka/rum/jenever en laat een paar weken staan.

Lekker als cola-tic.

Soort kliekje Fruit

Het kliekjesrecept van: MIRANDA LA

De schil scheelt je

Wanneer je vers citroensap in een dressing gebruikt, gooi de schil dan niet weg. Gebruik die halve uitgeperste citroen (of sinaasappel) om de dressing in te schenken en zet die in het midden van de salade. Leuk op met gehakte lenteui en zet het groene uiteinde van een lenteuitje of stukje selderij erin als roerspaantje.
Ook de schil van een avocado maakt een handig bakje, net als halve paprika's.

En hoera, de schil scheelt je: een bakje minder om af te wassen.

Soort kliekje Fruit

Tip: ANANAS BEWAREN 1

Hoe kun je ananas het beste bewaren?

Van oorsprong tropische vruchten zoals de ananas kun je het beste buiten de koelkast te bewaren. In de koelkast krijgen deze vruchten waterige plekken in de schil en gaan ze snel rotten. Gesneden ananas houd je in een bewaarbakje in de koelkast tot 2 dagen goed. Je kunt ananas beter niet in een reeds geopend blik bewaren. Dan kan er namelijk tin in je eten terecht komen door een aangetaste laklaag aan de binnenkant van het blik.

Tips: Ananas is heerlijk door de yoghurt of door een curry. Voor meer info over de rijpheid van ananas zie Ananas bewaren 2.

Soort kliekje Fruit

Tip: ANANAS BEWAREN 2

Hoe zie je of een ananas rijp is?

Voorkom dat je ananas weg moet gooien, omdat hij overrijp is en eet hem precies op het goede moment! Het kan even duren voor je ananas rijp is, maar voor je het weet is hij te ver doorgerijpt. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. Ananas die gist kan tintelen op je tong en is niet meer goed.

De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de ananas. Je neus kan je beter op weg helpen dan je ogen, want een rijpe ananas verspreidt een heerlijke zoete geur. Een andere manier om zeker te zijn dat je ananas goed rijp is: test of de bladeren makkelijk loslaten. Als dat het geval is, zit je goed.

     

Soort kliekje Fruit

Top
Laden