Een encyclopedie vol tips voor kliekjes.

 

Kliekipedia.nl stopt per 1 april. Inspiratie voor restjes en kliekjes kun je hier vinden: www.voedingscentrum.nl/restjes

 Wat doe jij met je kliekjes?

Vul je gegevens en recept hieronder in:

Naam:

Vul je e-mailadres in

Verzin een naam voor je recept van max. 15 woorden

Licht nog even je tip toe (mag ook in een paar woorden)

Wat voor soort kliekje is het?
  • Je moet nog wel even de voorwaarden accepteren

Vertel het hier! Sluiten

Het kliekjesrecept van: CATHARINA

Zuurkoolstamppot: restjes met twist.

Kliekjes zuurkoolstamppot over?

Nodig :
- Zuurkoolstamppot-kliek.
- Ham of cervelaat (net wat je in huis hebt)
- Ananas uit blik of appel (net wat je in huis hebt)
- Restje kaas

Vet een ovenschaal in met boter en verwarm de oven tot 200 graden. Snij blokjes ananas (of appel) en snij ham (of cervelaat) in reepjes. Voeg het fruit en de gesneden vleeswaar toe en dek dit geheel af met (restjes) kaas.

Ongeveer 20 minuten in de oven en je hebt een heerlijk gerecht!
Het lekkerste wordt het met de ananas en ham, maar wees creatief met wat je nog hebt!

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: NANO

Gefrituurde aardappelschillen (potato skins)

Was en droog de aardappelschillen die je overhoudt na het piepers jassen voor het avondeten. Haal de schillen die groen zijn of met wortels eraan, eruit (die worden niet lekker). Frituur de schillen een minuut of 5. Je kunt zelf even kijken of je ze iets bruiner wilt: dan nog ongeveer een minuutje langer frituren. Op keukenpapier laten uitlekken en kruiden met paprikapoeder en zout. Eet smakelijk van deze snack!

Soort kliekje Aardappelen

Recept: GOULASH

Oud brood of aardappelen over? Probeer eens dit recept!

2 sneetjes (oud) volkorenbrood (of twee kleine gare aardappelen)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stengel bleekselderij
150 gram mager rundergehakt
400 gram tomaten of 1 blik
tomatenblokjes
1 eetlepel vloeibare margarine
3 theelepels scherp paprikapoeder

Snijd de korsten van het brood. Week het brood in een beetje water. Maak de ui en de knoflook schoon. Snijd de ui en de knoflook klein. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in smalle reepjes. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Maak het gehakt aan met het uitgeknepen brood, een beetje ui, een beetje knoflook, een lepel fijngesneden bleekselderij, peper en een beetje zout. Vorm er kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine bruin. Neem de gehaktballetjes uit de pan. Fruit de rest van de ui, de knoflook en de bleekselderij in de achtergebleven margarine. Roer er het paprikapoeder en de tomatenblokjes door. Breng de saus aan de kook en maak dit op smaak met een beetje zout. Schep de gehaktballetjes door de saus en laat ze op klein vuur 10 minuten zacht pruttelen.

Voedingswaarde per persoon: 430 kcal, 30 g eiwit, 20 g vet, waarvan 5 g verzadigd vet, 28 g koolhydraten, 7 g vezel, 200 g groente

Tip: Vervang het brood door 2 kleine gare aardappelen of door 4 eetlepels paneermeel met 4 eetlepels melk.

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: SJOERDJE

Roerbakaardappeltjes

Ik gebruik alles wat over is en lekker is om te roerbakken. Van een stukje broccoli tot wortel, tomaat en courgette: alles gaat er bij ons door.

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: LINDA

Een tortilla à la Linda.

Alles wat je over hebt: te veel gekookte aardappels, frietjes, alle soorten groenten, stukjes vlees, (hesp-gerookte ham)... Dit alles goed in een kom mengen, dan afzonderlijk eitjes kloppen (hoeveelheid naar gelang restjes), restjes erbij voegen, goed mengen, alles overkappen in een hoge pan, misschien een beetje bijkruiden, zachtjes laten bakken, eventueel met restjes kaas bestrooien, en snel even onder de grill.

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: ANJE BAALMAN

Pittige aardappelgroenten-omelet

Nodig: (2 personen)
enkele gekookte aardappelen
overgebleven gesneden groenten
1 rode paprika in blokjes
3 sjalotjes in ringetjes gesneden
3 eieren
4 eetlepels margarine of olie
3 plakjes kaas
3 eetlepels ketjap
1/2 eetlepel Sambal badjak

1- Snijd de aardappelen in blokjes.
2- Meng deze met de groenten voorzichtig in een kom.
3- Breek de eieren in een kommetje en klop hier de ketjap en badjak door.
4- Smelt de margarine in een grote koekenpan en roerbak het aardappelen/groenten-mengsel kort en voeg vervolgens de geklopte eieren toe.
5- Roerbak het geheel samen tot de eieren zijn gestold.
6- Verdeel de plakjes kaas over het gerecht en laat deze smelten.
Eet smakelijk!

Soort kliekje Aardappelen

Tip: BEWAARTIP: AARDAPPEL/UI

Bewaar uien niet met aardappels!

Als je uien met aardappelen bewaart, bederven ze sneller. Uien nemen namelijk het vocht op uit de aardappelen en gaan daardoor sneller schimmelen. En de aardappelen verschrompelen eerder. Uien kun je het best bewaren op een koele, droge plek. Aardappelen moet je juist met appels bewaren. Het etheen uit de appel gaat het spruiten tegen.

Soort kliekje Aardappelen

Tip: UIT DE PUREE!

Aardappelpuree over? Probeer deze tip uit!

Gooi een restje aardappelpuree voor de verandering eens in je wafelijzer! Je zult versteld staan van het resultaat.

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: ALETTA

Aardappelsalade

Ik maak altijd meer aardappelspartjes uit de oven en bewaar ze in de koelkast tot de volgende dag. Dan doe ik er mayonaise, creme fraiche en bieslook doorheen. Of een van beiden. Dit op brood of los eten, superlekker!

Soort kliekje Aardappelen

Het kliekjesrecept van: MIRANDA LA

Stamppot op brood

Een kliekje stamppot met een klontje boter opbakken in de koekenpan. Beleg er een boterham mee.

Bonustip: opgebakken hutspot (peen en uien) op brood maak je nog lekkerder met wat ketjap manis.

Soort kliekje Aardappelen

Top
Laden