Terug

VRAAG & ANTWOORD

Waarom bestaat Kliekipedia?
Kliekipedia is onderdeel van de campagne tegen voedselverspilling van SIRE. Het Voedingscentrum beheert Kliekipedia.nl sinds eind 2015. Jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit is onnodig, zonde en een zware belasting voor het milieu. Daarom heeft SIRE de website Kliekipedia opgericht. Op Kliekipedia vindt je veel tips die je kunnen helpen minder voedsel te verspillen. Ook kun je je eigen tips en receptideeën delen met anderen. Daarnaast laten BN’ers in korte filmpjes zien hoe zij koken met kliekjes.

Wie zit er achter Kliekipedia?
SIRE is de initiatiefnemer van deze site. Om het bewustzijn over voedselverspilling te vergroten én om iedereen in Nederland te helpen minder goed voedsel weg te gooien heeft SIRE begin 2015 deze site opgericht. Kliekipedia was onderdeel van een grote campagne van SIRE tegen voedselverspilling. Voedingscentrum beheert de site sinds eind 2015.

Wat is een kliekje?
Een kliekje is een restant van eten dat overblijft na de maaltijd. Dit kan bestaan uit verschillende componenten van de maaltijd, zoals gekookte aardappels, pasta met saus of restje groenten. Voor onze campagne gebruiken we een vrije definitie van het woord kliekje. 'Kliekje' verwijst niet alleen naar restanten van een maaltijd, maar ook naar alle producten die je nog in huis hebt, zoals bijvoorbeeld een banaan, een paprika of een
paar tomaten.

Hoe kan ik een tip of recept invoeren op Kliekipedia?
We zijn als Kliekipedia heel blij met al je kliekjesrecepten en -tips! Om een recept of tip op de website te plaatsen, klik je onder het kopje ‘Wat doe jij met je kliekjes?' op de ‘vertel het hier’-button. Vul daarna je naam en e-mailadres in, en geef de naam en omschrijving van je recept/tip.
Vervolgens sturen we je een e-mail met een bevestigingslink, waarmee je je recept/tip officieel aan de wereld kunt tonen! Je kunt je tip ook altijd via deze zelfde email weer verwijderen.

Wat zijn de feiten rondom voedselverspilling?
Kijk bij Feiten & cijfers voor onze verhelderende infographic en een heleboel informatie over verspilling.

Waarom zou ik iets doen tegen voedselverspilling?
Door minder eten weg te gooien, kun je geld besparen. Een gemiddelde Nederlander kan tot € 150,- besparen door minder eten weg te gooien. Daarnaast is voedselverspilling een onnodige belasting voor het milieu. Voordat het eten op ons bord komt, is er veel energie aan opgegaan: zo komen bananen uit Zuid-Amerika en hazelnoten uit Afrika en kostte het energie om ze te zaaien, oogsten, vervoeren, verpakken en te distribueren. Zonde om het eten, na al die moeite en energie om het bij jou in huis te krijgen, dan tóch weg te gooien. Bovendien is het voorkomen van voedselverspilling een leuke, lekkere en makkelijke manier om bij te dragen aan een betere wereld.

Hoeveel geld kan ik besparen door minder te verspillen?
Hoeveel je kunt besparen hangt natuurlijk af van hoeveel je nu weggooit. Gemiddeld kun je tot wel € 350,- per huishouden besparen door minder eten weg te gooien!

Hoe zit het met THT en TGT (houdbaarheidsdatum)?
THT- en TGT-datum: THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. TGT verwijst naar ‘te gebruiken tot’ Een TGT-datum staat op voorverpakte bederfelijke producten zoals vlees, vis en gesneden groente. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. THT kun je na de datum eten . Kijk, ruik en proef of het nog goed is.

Ik heb geen vriezer, wat zijn handige tips?
Ook zonder vriezer kun je slim met je eten omgaan zodat je weinig hoeft weg te gooien. Zorg dat je bij het koken afgepaste hoeveelheden maakt, zodat je weinig restjes heb om in te vriezen. Als je toch restjes overhoudt, bedenk dan hoe je die kan verwerken in je lunch om mee te nemen naar je werk of er de volgende avond een nieuwe twist aan kan geven. Probeer ook hele stukken groenten en fruit te kopen in plaats van voorgesneden, die blijven langer goed.

Hoe kan ik bijdragen?
Je kunt natuurlijk bijdragen door zelf minder eten weg te gooien! En door hier op Kliekipedia jouw tips en kliekjesrecepten met heel Nederland te delen.

Wat zijn de 10 beste tips om voedselverspilling tegen te gaan?
Klik hier voor de top 10!

Waar in de keten wordt het meeste voedsel verspild?
Wereldwijd gooien we bijna een derde van het voedsel dat geproduceerd is voor menselijke consumptie weg.
De consument is de grootste verspiller met 38%, gevolgd door de landbouw (23%), horeca (14%), verwerking en opslag (12%), supermarkt (9%) en levensmiddelenindustrie (5%).