Terug

10 TIPS TEGEN VOEDSELVERSPILLING
 

enlightened1. Maak jezelf en anderen bewuster
Kijk eens een weekje kritisch naar wat in jouw huishouden allemaal wordt weggegooid en
maak de rest van het gezin ook bewust. Houd bij wat je weggooit en pas vervolgens de
hoeveelheid die je inkoopt hierop aan. Bijvoorbeeld: stel, je koopt elke week 6 appels,
maar je gooit er steeds 3 weg, koop dan in het vervolg nog maar 3 appels. Simpel, maar effectief.

enlightened2. Maak een weekmenu 
Neem even de tijd om het menu voor de komende week te plannen. Bekijk welke groenten,
vleessoorten en pasta’s die week in de aanbieding zijn. Kijk wat je nog op voorraad hebt, wat op moet.
Stel vervolgens vier of vijf menu’ssamen met deze producten. Zet dan alles wat je nodig hebt op
het boodschappenlijstje.

enlightened​3. Maak een boodschappenlijstje
Veel mensen kopen te veel voedsel. Redenen: product in de aanbieding, niet in kleinere verpakking,
hoeveelheid niet kunnen inschatten of bang te weinig in huis te hebben. Mensen die erop letten niet te veel in huis te halen
gooien bijna 24 kilo minder weg! Een boodschappenlijstje maken en je eraan houden helpt om minder
te verspillen. Onze tip is om maaltijden vooruit de plannen en je voorraad te controleren voordat je
boodschappen gaat doen.

enlightened​4. Wees creatief met kliekjes
Veel kliekjes of aangebroken producten worden weggegooid omdat we simpelweg niet weten wat
we er nog mee kunnen doen. Consumenten bewaren alles met de intentie het op te eten en gooien
het voedsel pas weg als het echt niet meer te eten is. Twee derde gooit wel eens bewaarde restjes
uit de koelkast weg. Dé oplossing hiervoor is natuurlijk Kliekipedia, met volop tips om van je
kliekjes iets lekkers te maken!

enlightened​5. Ga soepel om met de THT-datum
Gebrek aan kennis over de THT- en TGT-datum is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. 
Als consumenten zich minder door de THT-datum laten leiden, kan dat 14 kilo aan verspilling per persoon
per jaar schelen. Er is een aantal productgroepen, dat zonder probleem na de THT-datum nog kan worden
geconsumeerd. Kijk voor een uitgebreide toelichting hierover bij houdbaarheid.

enlightened​6. Word vrienden met je vriezer! Koelkast op 4°
Door producten in te vriezen blijft een product heel lang goed. Bijvoorbeeld brood, maaltijdresten en vlees
zijn geschikt om in te vriezen. Bakjes, zakjes en stickers zijn dan handige middelen. Gekoeld bewaren is
belangrijk bij onder andere zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4°C, wordt de levensduur
verlengd of behouden. 25% van de huishoudens heeft de koelkast boven de 7°C staan, meer dan 75% boven 4°C.

enlightened​7. Kook op maat
We koken vaak te veel. Bijna 50% zegt ingrediënten goed af te wegen of te meten, maar slechts een
vijfde van de mensen doet dat dagelijks. Mensen vinden het lastig de juiste hoeveelheid in te schatten.
Huishoudens die nooit afwegen gooien meer weg. Tip: gebruik een maatbeker of een weegschaal.

enlightened​8. Slim bewaren
Veel consumenten denken dat producten buiten de verpakking bewaard moeten blijven, terwijl dat niet zo is.
De juiste verpakking helpt om het product langer vers te houden, thuis en in de winkel. Vaak worden producten
uit de verpakking gehaald, terwijl de verpakking juist bijdraagt aan de langere houdbaarheid. Denk hierbij b.v.
aan komkommers en sla. Ook zijn er tegenwoordig hele innovatieve verpakkingen met goede instructies
voor optimaal bewaren.

enlightened​9. Let op portiegrootte
Een vijfde koopt te veel omdat het product niet in een kleinere verpakking in de winkel ligt. Voor 58% zou
een juiste portiegrootte helpen minder te verspillen. 25% gooit regelmatig eten weg, omdat de verpakking
te groot is of niet hersluitbaar. Er zijn tegenwoordig wel kleinere verpakkingen te koop. Bij portiegrootte,
maar ook bij volumeaanbiedingen ligt vooral een rol voor supermarkten en producenten.

enlightened​10. Pas de FIFO methode toe
FIFO staat voor first in, first out. Dus dat wat je als eerste hebt ingekocht moet ook als eerste weer op.
Zo voorkom je dat producten onnodig lang in je voorraadkast of koelkast liggen.