Terug

KOOPTIPS

  • Gebruik een boodschappenlijstje.
     
  • Doe voor de versproducten vaker dan eenmaal per week boodschappen.
     
  • Ga bij aanbiedingen van verse producten eerst na of je die ook werkelijk
    binnen een dag of twee gaat consumeren.
     
  • Koop alleen aanbiedingen van een product dat je anders ook zou hebben gekocht.
     
  • Koop alleen een grote verpakking als je verwacht dat die inderdaad op gaat.
     
  • Ga niet met een lege maag boodschappen doen.
     

KOOKTIPS

Kook op maat
Probeer niet te grote porties te koken. Gebruik bijvoorbeeld een maatbeker of kopje voor rijst en een spaghettimaat voor pasta. Je hebt meestal minder nodig dan je denkt. De onderstaande tabel van het Voedingscentrum kun je aanhouden als maatstaf bij het koken van een aantal basisproducten zoals aardappels en pasta:‚Äč

          Wat (ongekookt)            Vrouw                  Man                     Gemiddelde maat

          Aardappel                       200 gram              250 gram              1 stuk = 50 gram
          Rijst, couscous               75 gram                100 gram              ½ plastic of kartonnen koffiebekertje
          Pasta, mie                      100 gram              125 gram              3 nestjes mie
          Peulvruchten                   65 gram                80 gram               Afhankelijk van peulgrootte

Maak soep
Soep is misschien wel de meest dankbare kliekjesverwerker. Want bijna alles kan in de soep.
Groenten, vlees, vis, rijst en aardappelen: alles is er lekker in. Een makkelijk basisrecept voor soep:
fruit een uitje en bak hier kort grof gesneden groenten in. Voeg daarna water toe en een bouillonblokje
en laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Als je een fijne soep wilt, haal je
daarna de staafmixer erdoor. Wil je een grove soep dan laat je hem zoals hij is. Restjes kip of vlees
over? Die kook je op het laatst mee. Gekookte rijst, pasta of aardappelen voeg je ook op het laatst toe.

Maak een frittata of omelet
Als je eieren in huis hebt, kun je altijd koken. Gebruik bijvoorbeeld je kliekjes voor een omelet of
maak er een frittata van (voeg dan ook wat aardappelblokjes toe). Rijst is trouwens ook heel lekker
met een gefruit uitje en roergebakken ei.

Roerbakken
De wok. Nog zo’n dankbare ontvanger van kliekjes. Restjes vlees met wat groenten, noedels en
een beetje sojasaus en je hebt al een heerlijk gerecht. Groenten kun je overigens het beste in de
oorspronkelijke verpakking bewaren.

Maak je eigen creatieve salade
Heb je salade over van de avond ervoor? Maak er dan de volgende dag een lekkere lunch van.
Voeg dingen toe die je lekker vindt. Denk daarbij aan kaas, noten, een tomaatje of fruit en je hebt
gelijk weer wat kliekjes op een zinnige en lekkere manier verwerkt. Of maak een fruitsalade met overrijp fruit.

Lekker wrappen
Als je zorgt dat je standaard wat tortillawraps in de diepvries hebt liggen, kun je ook goed koken met kliekjes.
Combineer restjes kip bijvoorbeeld met avocado en tomaat. Maar ook rundvlees met aardappels en boontjes
zijn heerlijk in een tortilla. Klinkt misschien als een gekke combinatie, maar het is de moeite waard om een
keer te proberen.

Maak van rijst de volgende dag nasi
Hoe kook je voldoende rijst? Tip: gebruik het Eetmaatje! Toch nog iets over? Van het overschot aan rijst kun je de volgende dag 
nasi maken. Op Kliekipedia staan verschillende recepten voor gebakken rijst!

 

BEWAARTIPS

  • Vers brood en beleg kun je in het weekend invriezen voor later in de week.
     
  • Verse kruiden kun je invriezen. Heel goed voor je restjes kruiden, zoals basilicum, koriander
    en munt.
     
  • Restjes saus, wijn, etc. kun je in je ijsblokjeshouder in de vriezer bewaren.
     
  • Neem het avondeten dat je over hebt de volgende dag als lunch mee naar je werk.
     
  • Snij alle groente die je koopt meteen klein en stop wat je niet gebruikt in de vriezer.
     
  • Bewaar de plastic bakjes van bijvoorbeeld de Chinees om later eten in te kunnen bewaren.
     
  • Bewaar je producten op de goede plek en zet producten die koel bewaard moeten worden zo
    snel mogelijk terug in de koelkast. Aardappelen bewaar je bijvoorbeeld op een donkere plek,
    tomaten buiten de koelkast, maar vleeswaren wel in de koelkast op de onderste, koudste plank.
  • Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare
    producten vooraan. Dan vergeet je ze niet.

  • Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken.
    Je kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

 

ANDERE TIPS:

  • Ingrediënten over? Typ ze in in google en zie welk recept er uit komt rollen.

  • Nodig vrienden uit als je te veel eten hebt gemaakt. Houd elke vrijdagavond een kliekjesavond of organiseer een No Waste Feest.

  • Bied je maaltijden aan op http://www.thuisafgehaald.nl/ als je te veel eten hebt gemaakt.